Kilde: Investeringsindeks for detaljhandel, SSB

Nedgang i investeringer i retail

Etter en periode med økte investeringer i detaljhandelen, viser sesongjusterte tall fra SSB nå at det har vært noe lavere investeringsaktivitet i 1. kvartal i år sammenlignet med 4. kvartal i fjor.

Publisert

De sesongjusterte investeringene i detaljhandelen for 1. kvartal i år viser en nedgang fra 4. kvartal i fjor på 5,9 prosent, mens trenden er relativt stabil med en nedgang på drøyt 1 prosent. Samtidig viser ujusterte tall at investeringene for 1. kvartal 2019 ligger om lag 11 prosent høyere enn tilsvarende kvartal året før.

Investeringene i detaljhandelen viser at norsk detaljhandel investerte 25 prosent mer i kategorien maskiner og inventar enn samme kvartal i fjor, og utgjør nå 73 prosent av de totale investeringer for 1. kvartal 2019. Økningen innen denne kategorien kan ha sammenheng med investeringer knyttet til økt utbredelse av selvbetjente kasser i butikk og nye krav for kassasystemer i varehandelen som nylig trådte i kraft. De nye kravene skal gjøre det vanskeligere å manipulere kassasystem.

I samme periode er investeringer i biler og andre transportmidler og i nybygg og rehabilitering redusert med henholdsvis 9,1 prosent og 24 prosent sammenliknet med samme kvartal i fjor.

Powered by Labrador CMS