Det anslås en vekst i næringsinvesteringene i fastlandsøkonomien på rundt 5 prosent i de nærmeste årene. (Illustrasjonsfoto: Odd Henrik Vanebo)

Inn i en høykonjunktur i 2019

Statistisk sentralbyrå (SSB anslår en vekst i næringsinvesteringene i fastlandsøkonomien på rundt 5 prosent i de nærmeste årene. Mot slutten av neste år går norsk økonomi inn i en høykonjunktur.

Publisert

Norsk økonomi har vært i en moderat oppgangskonjunktur i rundt halvannet år. Oppgangen drives videre av økte oljeinvesteringer og svakt positive internasjonale impulser.

Den internasjonale oppgangskonjunkturen fortsetter, men i et noe mer moderat tempo enn ved inngangen til 2018. På mellomlang sikt ser vi som før for oss at den økonomiske veksten gradvis vil avta, i hovedsak som følge en gradvis tilstramning av pengepolitikken, høy gjeld og en underliggende svak produktivitetsutvikling, skriver SSB i sin serie om ‘Konjunkturtendensene til Norge og utlandet’.

Petroleumsinvesteringene på vei opp

Fra 2016 har fallet i petroleumsinvesteringene gradvis flatet ut og fremover ventes det økte investeringer ifølge operatørene på norsk Det planlegges nå flere nye utbygginger, men det er i mange tilfeller usikkert når de kommer. Vi tror petroleumsinvesteringene vil ta seg markert opp de neste årene og at dette vil overta som en viktig driver bak den moderate konjunkturoppgangen.

Beskjedne impulser fra finanspolitikken

I perioden fra 2014 til 2017 vokste offentlig konsum og investeringer i gjennomsnitt med rundt 2,5 prosent i året og førte dermed til markert vekst i offentlig etterspørsel. Fremover venter vi klart lavere vekst i offentlig konsum og investeringer. Vi anslår likevel at finanspolitikken blir om lag konjunkturnøytral i årene som kommer.

Krona vil styrke seg

Svekkelsen av krona fra 2013 til begynnelsen av 2016 har gitt positive impulser til realøkonomien. Dagens svake krone og en oljepris som antas å holde seg rundt 75 dollar fatet taler for styrking av krona. En kronestyrkelse vil moderere konjunkturoppgangen gjennom å svekke konkurranseevnen for konkurranseutsatte virksomheter.

Boligprisene forsiktig opp

Ifølge våre beregninger vil både boliginvesteringene og boligprisene vokse i moderat tempo i årene som kommer. Økningen i boligprisene blir drevet fram av høyere inntekter, men dempes av noe lavere befolkningsvekst og økte renter.

Renteøkninger fremover

Styringsrenten blir trolig satt opp på rentemøtet i september etter å ha vært holdt uendret på rekordlave 0,5 prosent siden mars 2016. Vi har lagt til grunn seks rentehevinger på 0,25 prosentpoeng innen utgangen av 2021.

Næringsinvesteringer

I industrien ventes det en markert økning i investeringene i inneværende og neste år, noe som i stor grad kan knyttes til næringsgruppen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri. For tjenestenæringene rapporteres det også om økte investeringer, ifølge Norges Banks regionale nettverk. Vi anslår en vekst i næringsinvesteringene i fastlandsøkonomien på rundt 5 prosent i de nærmeste årene.

Moderat konsumvekst i husholdningene

Etter et hvileskjær i årets første kvartal har konsumveksten igjen tatt seg opp. Hvileskjæret må ses i lys av svak utvikling i bilkjøpene gjennom årets tre første måneder. Høyere realinntekter bidrar til å løfte konsumet, men svak utvikling i formuen og økte renter bidrar til at årsveksten holder seg under 3 prosent i årene fremover.

Lønnsveksten økende, arbeidsledigheten faller

Vi regner med at den nominelle lønnsveksten vil ta seg videre opp i takt med den bedrede konjunktursituasjonen, høyere aktivitet i petroleumsrelatert virksomhet og lavere arbeidsledighet.

Etter en topp på i overkant av 5 prosent i begynnelsen av 2016 er ledigheten nå kommet under 4 prosent ifølge SSBs arbeidskraftsundersøkelse (AKU). Som årsgjennomsnitt venter vi at ledigheten vil bli 3,9 prosent i 2018, for deretter gradvis å falle til 3,7 prosent i 2021.

Prisvekst

Med våre forutsetninger for utviklingen i importpriser, lønninger og produktivitetsvekst forventes den underliggende prisveksten å bli noe høyere i årene fremover. I 2019 og 2020 anslås veksten i KPI-JAE å bli 1,7 prosent, og stiger deretter til 2,0 prosent i 2021.

Går inn i en høykonjunktur

En sterkere valutakurs, tiltakende lønnsvekst, svakt økende renter, og nær konjunkturnøytral utvikling internasjonalt, gjør likevel at oppsvinget i norsk økonomi som helhet blir moderat. Våre anslag innebærer at norsk økonomi går inn i en høykonjunktur mot slutten av neste år, skriver SSB.

Powered by Labrador CMS