Teknisk sjef ved Strømmen Storsenter, Ole Herredsvela, viser oss rommet med ulike typer farlig og miljøskadelig avfall, der det er tydelig merket hvor avfallet skal kastes for riktig sortering. Her viser han også frem brosjyren senteret har fått laget – på fem forskjellige språk.

Strømmen Storsenter har orden på kildesortering

– Avfall er stort sett alltid tema på våre månedlige møter og vi har utarbeidet en egen brosjyre om kildesortering. Vi gjør så godt vi kan, og har bøtelegging som virkemiddel for dem som ikke følger reglene, sier Ole Herredsvela ved Strømmen Storsenter.

Publisert

Han viser oss rundt i kjelleretasjen der de har fire egne rom for ulike typer avfall. I hovedrommet er det fire komprimatorer, to for papp og to for restavfall. I de øvrige tre er det miljøsortering. I det ene av disse samles alle typer plast, det andre er for matavfall og i det siste sorteres ulike typer spesialavfall – altså det man gjerne omtaler som farlig avfall.

– Alt som handler om kildesortering og farlig avfall er en kontinuerlig prosess. Selvfølgelig får vi ikke alle 2000 ansatte her på huset til alltid å ha fullt fokus på sortering av avfall. Men generelt vil jeg si at – ja, de er flinke. Men dessverre, for noen er søppel noe man bare vil kvitte seg med, sier teknisk sjef på landets største kjøpesenter.

Rommet med ulike typer farlig og miljøskadelig avfall tømmes regelmessig av Norsk Gjenvinning.

– Da får vi en deklarasjon som bekrefter at avfallet er deklarert hos dem på en forsvarlig måte, forteller Herredsvela.

Tema på alle møter

Rent estetisk ser kanskje ikke et slikt rom ut slik man helst kunne ønske. Men det trengs ulike typer kasser, tønner og containere til ulike typer avfall. Noen av dem må kunne lukkes under transport, mens for eksempel batterier ikke kan legges i like store kasser som diverse ee-avfall, da de ville blitt for tunge å håndtere.

Ellers beklager Herredsvela at de akkurat da Retailmagasinet besøker dem, venter på egnede beholdere til å legge brukte brannslukningsapparater i. Disse skal være på vei.

– Du sier at avfall er en kontinuerlig prosess…?

– Ja, blant annet fordi det med jevne mellomrom kommer nye forskrifter. Men også fordi avfall stort sett er tema på alle våre månedlige fellesmøter her på senteret. I tillegg sender vi ut informasjon hver fredag, der avfall ofte er tema. Vi mener selv at vi har mye fokus på dette, og tar det alltid opp for eksempel når nye butikkledere kommer inn. Deretter blir det deres ansvar å lære opp sine ansatte.

– Vi gjør så godt vi kan, og blant annet er vektere og vaktmester innom dette rommet hver eneste dag, sier Herredsvela.

Brosjyre på fem språk

I dette rommet sorteres alt som er av farlig avfall ved Strømmen Storsenter. Det er tydelig merket hva som skal kastes hvor.

Senterets varemottak og distribusjonssentral ligger også like ved avfallssorteringen, og her har de fått til et godt samarbeid med ColliCare, som drifter denne. De tar med avfall i retur når de leverer varere til butikkene, i tillegg til dedikerte personer som kun henter butikkens avfall utover ettermiddagen. På denne måten ønsker man blant annet å oppnå en bedre sortering av avfallet.

Rommet med spesialavfall tømmes minst en gang i måneden.

– Vi har også utarbeidet en egen brosjyre om kildesortering. Denne er på fem språk, og dette er noe vi er ganske stolte av. Her er det både kart og tydelig forklart hvor ulike typer avfall skal kastes – og vi har til og med bilder av 16 ulike typer avfall som vi sorterer, forteller Ole Herredsvela ved Strømmen Storsenter.

(Pressemelding)

Retailmagasinet kommer ut åtte ganger i året, og dekker ulike aspekter av fag- og detaljhandelen, uavhengig av varesortiment. Vi gir deg nyheter, fagartikler og case som bidrar til inspirasjon og verdifull innsikt i en bransje som er i stadig utvikling.

Se hva vi skriver om her

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller hele bladet

Du kan abonnere på retailmagasinet.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her

Powered by Labrador CMS