Den norske svenskehandelen gir nok et bidrag til å holde oppe detaljhandelen hos ’söta bror’. (Foto: Odd Henrik Vanebo)
Den norske svenskehandelen gir nok et bidrag til å holde oppe detaljhandelen hos ’söta bror’. (Foto: Odd Henrik Vanebo)

Svakere svensk detaljhandelsvekst

Den svenske detaljhandelen ble i fjor noe svakere enn ventet. Fra desember til januar økte den med 1,3 prosent. I forkant av tallslippet var konsensus en økning på 1,8 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Men totalt avsluttet den svenske økonomien fjoråret svært sterkt. Svenskenes bruttonasjonalprodukt (BNP) steg med 1 prosent fra tredje til fjerde kvartal i fjor, viser tall fra Statistiska centralbyrån (SCB).

Sterk økning i BNP

Sammenlignet med fjerde kvartal i 2015 steg BNP med 2,3 prosent, mens BNP for 2016 totalt var 3,3 prosent høyere enn i 2015.

Økt eksport bidro sterkt til BNP-veksten. Det samme gjorde høyere privat og offentlig forbruk.

Tror Riksbanken avventer

Til tross for en sterk økonomisk vekst, tviler Nordea på at Riksbanken vil skru opp styringsrenten som i dag ligger på rekordlave minus 0,5 prosent, med det første.

– Totalt er dette nokså sterke tall, men vi ser ingen grunn til å endre vårt standpunkt når det gjelder Riksbanken, skriver Andreas Wallström i Nordea Markets i en børskommentar.

– Til tross for en sterk realøkonomi, er nominelle størrelser som lønns- og prisstigningen lav og nekter å ta av. Vi regner med at Riksbanken vil være avventende til april 2018, når vi venter en renteøkning, skriver han.

(Kilde: E24)