Tobias Lindh – Norden-sjef i betalingsselskapet Adyen – har meninger om hvordan norsk handel kan dra nytte av kjøpesterke turister.
Tobias Lindh – Norden-sjef i betalingsselskapet Adyen – har meninger om hvordan norsk handel kan dra nytte av kjøpesterke turister.

Hvordan kan norsk handel dra nytte av kjøpesterke turister?

Slik kan handelen få turister til å bruke mer penger.

Publisert Sist oppdatert

Av Tobias Lindh – Norden-sjef i betalingsselskapet Adyen

Hver sommer flommer det over av turister i Norge – både ved typiske turistattraksjoner, på cruiseskip og i byene. I Dagens Næringsliv 27. juni kunne vi lese at cruiseskipturistene antagelig bare legger igjen mellom 600 og 700 kroner i gjennomsnitt hver gang de går i land. Hvorfor disse turistene legger igjen så lite penger kan det være mange grunner til, men om man ønsker å få turistene til å bruke mer penger er det flere ting man kan gjøre.

Tall fra Adyen viser at dette ikke er gjeldende for alle, og at turister ofte legger igjen massevis av penger, men at dette varierer ut ifra hvilket land de kommer fra. Kinesiske turister gjør for eksempel dobbelt så mange kjøp når de er på ferie i utlandet, og hver transaksjon er fire ganger så høy som snittet ellers.

Tilpass handleopplevelsen til turistene

Vi har allerede sett noen eksempler her til lands på butikker og kjeder som tar dette på alvor. Vi har sett store annonser på t-banen på kinesisk, noen har ansatt kinesiske medarbeidere og flere har også oversatt nettsidene sine til kinesisk og andre språk.

Dette er alle gode eksempler på hvordan man imøtekommer turistene slik at deres behov blir møtt. For å nettopp kunne utnytte maksimalt av potensialet i denne kundegruppen mener vi i Adyen at det er nødvendig å kikke på hvordan man kan imøtekomme kundegruppens behov i alle ledd, kanskje til og med før de kommer til Norge og etter de har dratt.

Samle inn og bruk data riktig

Dersom man skal kunne jobbe målrettet med totalopplevelsen til de utenlandske turistene er det helt essensielt å ha nok informasjon å basere valgene sine på. Denne innsikten er noe alle innen handel bør samle inn konstant, og ha en måte å systematisere. I dag er det dessverre ikke tilfellet for mange av butikkene og kjedene.

Vår innsikt sier at 40 prosent av alle kjøp kinesiske turister gjør, gjennomføres på et fashion outlet, og at bare 22 prosent av transaksjonene gjennomføres utenfor urbane områder. For amerikanere derimot er det kun 2 prosent av transaksjonene som gjennomføres på fashion outlets. Således er det åpenbart hvilken av disse gruppene det lønner seg å rette kommunikasjonen mot om man har butikk på et fashion outlet.

Annen innsikt sier at amerikanere gjerne betaler med kredittkort når de er på ferie. Da er det viktig å ha et bredt kredittkorttilbud og en dynamisk valutaomregning for å møte disse turistenes behov. Våre tall viser faktisk at den globale handelen taper hele 243 milliarder dollar årlig på å ikke kunne tilby betalingsmetoden som kunden foretrekker. Da blir det fort tydelig hvor viktig dette er.

Forstå deg på kulturforskjellene

Hvordan turister innhenter informasjon om restauranter, hoteller og butikker er veldig ulikt fra land til land. For mange vestlige land er det tjenester som TripAdvisor, Instagram, Facebook og Google Maps som gjelder, i tillegg til turistinformasjonen.

Om man derimot skal rette seg mot turister i ikke-Vestlige land som Kina, er det helt andre sosiale medier og tjenester man trenger tilstedeværelse på, ettersom det meste av vestlige plattformer er blokkert. Om man ikke har tilstedeværelse på steder som WeChat (sosialt medie), Baidu Tieba (søkemotor) og Mafengwo (reiselivstjeneste) vil mange kinesiske turister kanskje aldri vite at butikken, hotellet eller restauranten eksisterer.

For å kunne forstå seg på kunden må man altså sette seg inn i hvor kunden finner informasjon, slik at man kan tilpasse egen kommunikasjon til deres preferanser.

Flere betalingsløsninger minsker sjansen for tapt salg

Hva slags betalingsmetoder som foretrekkes går inn under det samme. Her er det stor variasjon om man som turist foretrekker å betale med kontanter, kredittkort eller digitale lommebøker som AliPay, Google Pay eller Apple Pay. Å tilby løsningene turister foretrekker sørger for gjennomsnittlig høyere og færre droppede kjøp, noe som er grunnen til at vi i Adyen har samarbeid med betalingsleverandører over hele verden.

Har man klart å synliggjøre seg selv og være «top of mind» hos turistene, samt tilpasset betalingsløsningene sine for dem, kan man virkelig begynne å føle at man beveger seg i riktig retning. Å i tillegg kombinere dette med lojalitetsprogrammer, personifiserte tilbud i nettbutikken og generell oppfølging av kunden basert på deres preferanser, skaper en sterk relasjon med kunden.

En slik total handleopplevelsen vil antagelig også skape lojalitet for merkevaren på tvers av landegrensene, og til og med øke salg over nettet når turistene har kommet hjem igjen.