En volumstudie av Hunsfos Næringspark: Bygget i midten, med buet fasade, er det planlagte storsenteret. (Illustrasjon: God Driv AS)

Storsenter skal bygges i Vennesla

Vennesla kommunestyret har vedtatt en reguleringsplan som åpner for bygging av kjøpesenter og 500 boliger på Hunsøya. Tore Gustav Drivenes, eier og styreformann i God Driv AS, opplyser til Retailmagasinet at det er et storsenter som planlegges i Hunsfos Næringspark.

Publisert

Drivenes har i tolv år jobbet med planene, som nå altså kan realiseres. Han ser for seg en byggetid på tre år. Det betyr at storsenteret kan åpnes før årsskiftet 2021/22.

Godt markedsgrunnlag

Men et storsenter i en landsens kommune i en tid med konjunkturer som ikke er de lyseste for kjøpesenterbransjen? Drivenes lister opp de gode argumentene for markedsgrunnlaget, ikke bare for et nærsenter, men altså for et storsenter:

• Vennesla er 5. størrste tettsted på Sørlandet og det tredje største tettstedet i Norge uten bystatus, med sine ca. 15.000 innbyggere.

• Befolkningsveksten er prosentvis større enn i Kristiansand, Vest-Agder og Norge. En befolkningsfremskrivning viser ca. 20.000 venndøler i 2040.

• Handelen i Vennesla ligger 35 prosent under landsgjennomsnittet. Det innebærer en handelslekkasje på 40 prosent i forhold til fykesgjennomsnittet, det vil si 400 millioner kroner.

Tore Gustav Drivenes (Foto: God Driv AS)

– Dette er tall vi leker litt med. Gitt at det i 2040 er 20.000 innbyggere og handelslekkasjen er halvert, vil det – basert på 2017-tall – gi en økt handel på 600 millioner kroner. Det tilsvarer mellom 30.000 og 40.000 kvm nytt handelsareal og 300–400 nye arbeidsplasser i kommunen.

Ser mot innlandet

Stor-Kristiansand etablerer seg langs kysten. Vennesla har isteden sett mot innlandskommunene. Vi ønsker å ta posisjonen som et kraftsenter innenfor handel i bunnen av Setesdalen.

Og ingenting så galt at det ikke er godt for noe, smiler Drivenes: – Det bygges ut bomringer rundt handelssentre i og rundt Kristiansand, noe som skaper stor frustrasjon blant innbyggerne. Nedslagsfeltet for handel i Vennesla øker.

Drivenes gir et nærmere innblikk i den eksisterende handelslekkasjen: – Det er full dekning på matvarer, god dekning på blomster og servicebransjer som frisør og hudpleie, samt OK dekning innenfor interiør. Derimot er det dårlig dekning innenfor faghandel: sport, jernvare, klær, sko, bokhandel, gullsmed, apotek, hvite- og brunevarer, leker og elektro. Og det er marginal, til dels ingen, dekning innenfor fritid, båt, bilder/bildeler, møbler og innredning. Her ser vi det store potensialet for et storsenter.

Om God Driv AS

God Driv AS er et av Sørlandets største eiendomsselskaper. Firmaet har sine røtter helt tilbake til 1989, der hovedtyngden var engroshandel, primært innenfor sport. I 2004 ble det en bevisst dreining mot eiendom, primært næringsarealer. Firmaet besitter i dag rundt 100.000 kvm næringseiendom, samt store tomtearealer for utvikling. God Driv AS er også aktiv innenfor bolig og fritid, men primært små og mellomstore prosjekter.

God Driv AS eies 100 % av arbeidende styreformann Tore Gustav Drivenes. Han startet sin karriere med import av sportsutstyr – i dag Scantrade som omsetter for ca 450 MNOK. God Driv AS er fremdeles største aksjonær i Scantrade med 81 % av aksjene.

 

Om Hunsøya og Hunsfos Næringspark

  • Hunsøya på ca. 170 mål ligger sentralt plassert midt i Vennesla sentrum, med elva Otra på begge sider.
  • Her lå Hunsfos fabrikker, som tidligere var selve livsnerven i Vennesla, og sysselsatte på 50-tallet omtrent 1.200 av bygdas da 5.000 innbyggere. Fabrikken ble stiftet på slutten av 1800-tallet, og ble nedlagt i 2011 etter konkurs.
  • Øya er delt i to: Den ene halvparten – Hunsøya park – eies 100 % av God Driv AS, og den andre halvparten – Hunsfos Næringspark – eies av fem lokale investorer (med God Driv AS som den ene). Her er det nå revet, ryddet, pusset om og bygget nytt. Nærmere 90 leietakere fyller deler av de store lokalene som fabrikken en gang brukte.
  • I 2006/2007 kjøpte God Driv ca. 100 daa av tomten til Hunsfos fabrikker, i forbindelse med omstillinger i driften. God Drivs tanke er å utvikle området til bolig og handel, med et langsiktig perspektiv (10–20 år).
  • Arbeidene med ny reguleringsplan for området ble igangsatt etter at eiendommen var kjøpt. Den ble i forrige uke vedtatt av kommunestyret med klarering for bygging av kjøpesenter og 500 boliger. Området fikk i juni 2011 status som utvidet senterområde, slik at det kan tilrettelegges for handel og boligutbygging med høy utnyttelse.

 

Powered by Labrador CMS