Vil ha med flere på emballasjedugnad

Emballasje fra EE-produkter utgjør årlig over 40 000 tonn.

Publisert Sist oppdatert
- Vi har et kollektivt ansvar for å rydde opp etter oss, sier administrerende direktør i stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan A. Røsholm.

Nordmenn handler så mye som 300.000 tonn elektroniske og elektriske produkter hvert år. Papp og plast som beskytter produktene utgjør årlig 40 000 tonn.

- Vi har som intensjon å samle inn tilsvarende mengde EE-avfall som vi tilfører markedet, og det samme gjelder emballasje, sier Røsholm.

Tar ansvar


Innsamling av emballasje skjer gjennom flere returselskap. Stiftelsen Elektronikkbransjen er inne på eiersiden i et av dem, Elretur, sammen med IKT-Norge og Abelia. Elretur regner ut hvor mye emballasje bedriftene importerer. Ut fra dette vet man hva hver bedrift skal betale i vederlag til Grønt Punkt Norge.

Netthandelsaktøren Komplett Group, med sine ti nettbutikker, har tegnet en avtale for emballasje.

– Vi har sterkt fokus på å drive vår virksomhet på en miljøvennlig måte. Emballasje er ett av flere miljøaspekter hos oss, og vi jobber aktivt for å redusere vår belastning på miljøet, sier logistikksjef i Komplett Group, Steffen-André Welfler, som oppfordrer

alle i bransjen til å ta ansvar for og redusere egen miljøbelastning.

Vil ha med hele bransjen


Administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, Jaana Røine, ser også gjerne at flere blir med på emballasjedugnaden.

– Når vi ser den store mengden EE-emballasjeavfall i kombinasjon med en for lav andel av virksomheter som tar miljøansvar for dette, er det en klar motivasjon for oss i vårt arbeid. I tillegg er emballasjen rundt EE-produkter, sammen med leketøy, spesielt utsatt for påstander fra forbrukere om overemballering. Da er det ekstra viktig å ha gode returordninger for emballasjeavfallet, for å kunne vise at miljøansvaret for dette er ivaretatt, sier Røine.