– Man skal utvise stor forsiktighet når man handler fra utenlandske nettbutikker, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel.

Advarer mot utenlandske nettbutikker

Netthandel fra utlandet er populært, men risikabelt. Flere produkter kan være farlige å bruke.

Publisert

Nordmenns handel i utenlandske nettbutikker økte med 281 prosent fra 2011 til 2017. Nordmenn legger nå igjen 1 av 10 kroner i utenlandske butikker, viser tall fra Virke.

Men privatimporterte produkter er ofte av dårlig kvalitet, og kan til og med være farlige.

Utvis forsiktighet

– Man skal utvise stor forsiktighet når man handler fra utenlandske nettbutikker. Mange av produktene kan være brannfarlige, inneholde farlige kjemikalier eller rett og slett være produsert under uverdige forhold, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel.

Et godt råd er å se etter CE-merket på elektronikk, leketøy, barneklær og verneutstyr. Et CE-merket produkt skal ikke være til skade for menneskers sikkerhet og helse eller for miljøet. Men ofte mangler varene merket, eller de er merket med uriktige opplysninger.

– Sjekk gjerne Forbrukerrådets liste over useriøse aktører. Husk også at norske angrefrist-, bytte- og returregler ikke gjelder ved kjøp i utenlandske nettbutikker, sier Stende.

Advarer mot mobilladere

I Sverige går Elsäkerhetsverket ut mot å handle mobilladere på enkelte utenlandske nettsteder. De kjøpte 10 ladere fra nettsiden Wish, og fant feil ved absolutt alle.

– Det er stor risiko ved å kjøpe ladere fra visse netthandelssider, advarer Elsäkerhetsverket.

Testen viste at de 10 laderne ikke engang overholdt de grunnleggende sikkerhetskravene. Seks ladere oppfylte ikke kravet til brannsikkerhet, og kan ta fyr.

– E-handelen forsetter å øke, og når det gjelder privatimport og handel med foretak som det ikke går an å identifisere eller kontakte, øker risikoen for at det også finnes feil ved produktene, sier Kim Reenaas, sjef for produktavdelingen ved Elsäkerhetsverket.

Mange norske forbrukere har funnet veien til utenlandske nettbutikker godt hjulpet av 350 kronersgrensen for momsfri utenlandshandel. Denne regelen vil bli avviklet i 2020.

– Vi står for det vi selger og tør å sette navnet vårt på produktene, sier Dag Bergby, konstituert daglig leder i Biltema.

Stiller høye krav

Biltema er en av flere norske forhandlere som merker tøff konkurranse fra utenlandske nettbutikker. Samtidig er også Biltemas produkter produsert utenlands, i Asia og Europa.

– I motsetning til en del utenlandske aktører, stiller vi høye krav til våre leverandører, både når det gjelder fabrikker, arbeidsforhold og produkter. Brytes disse forutsetningene, avbryter vi samarbeidet umiddelbart. Vi står for det vi selger og tør å sette navnet vårt på produktene, sier Dag Bergby, konstituert daglig leder i Biltema.

Norske virksomheter er underlagt Produktkontrolloven, som skal sikre at produktene ikke skader helse og miljø. Utenlandske aktører trenger ikke å forholde seg til denne.

– For å sikre kvaliteten tester vi produktene over tid, og ofte en uavhengig tredjepart i tillegg. Vi foretar også løpende kontroller på våre produkter før de forlater fabrikkene og sendes til Norge, sier Bergby.

Tryggere med norske butikker

– Norske butikker overholder krav og regler for omsetning av varer i Norge og der kan forbrukeren være trygg på produktene de kjøper. I tillegg har man gode retur og reklamasjonsmuligheter dersom et produkt ikke oppfyller kravene, sier Bror William Stende i Virke.

Powered by Labrador CMS