Slik tenker den nye generasjonen av shoppere
I detaljhandelen søkes det stadig etter mer dyptgående informasjon om hva slags kunder virksomheten har, og hva slags krav de stiller. Når den nye generasjonen av shoppere nå blir voksne, generasjon Z, bør detaljhandelen fornye seg på en rekke områder.
Av Tobias Lindh Norden- & Baltikumsjef i Adyen
Ifølge en undersøkelse fra betalingsselskapet Adyen, utført av 451 Research, er adferden og meningene til de forskjellige generasjonene ofte forankret i eget selvbilde. Den forrige generasjonen, kalt milleniumsgenerasjonen (født mellom 1981 - 1995), definerer seg som ambisiøse, selvsikre og at de har lett for å sløse med penger. Generasjonen etter, generasjon Z (født mellom 1996 - 2015), står derimot i noe kontrast til generasjonen før. De identifiserer seg som lojale, empatiske og fordomsfrie.
For å få en dypere forståelse av kjøpsvanene til de ulike generasjonene har Adyen undersøkt og sammenlignet ulik atferd mellom dem. I undersøkelsen kom det frem en rekke nyttig innsikt som aktører i detaljhandelen bør sette seg inn i.
Elsker teknologi
Den første oppdagelsen kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse, men er likevel et viktig grunnlag for hvordan vi ser på generasjon Z som forbrukere: generasjon Z elsker teknologi.
I motsetning til milleniumsgenerasjonen har generasjon Z i stor grad vokst opp med avansert teknologi overalt rundt seg. Når 53 prosent av de spurte i generasjonen dermed sier at de «elsker teknologi», kombinert med at 29 prosent av dem også ønsker seg mer digitalt samhandlende butikker, blir bildet ganske tydelig.
Generasjon Z er også mer imøtekommende til ny teknologi. Nesten halvparten av de spurte sier de gjerne ville mottatt rabatter eller gode tilbud på en smarthøyttaler, mens kun 34 prosent i milleniumsgenerasjonen sier det samme.
Et par eksempler på teknologisk nyvinning vi har sett de siste årene som imøtekommer disse behovene er speilene med digitale grensesnitt som har kommet hos skjønnhetskjeden Sephora, eller kleskjeden Everlanes tjeneste som gjør det mulig å skanne en QR-kode for å få opp hele produksjonskjeden.
Venners og families meninger er viktigst
Når generasjon Z så skal undersøke hva de skal handle, går 48 prosent helst til venner og familie først, mens tallet for milleniumsgenerasjonen er noe lavere på 38 prosent.
Generasjon Z bruker også generelt sett sosiale medier mer til handling enn hva generasjonen før dem gjør. 25 prosent av generasjon Z benytter sosiale medier til å finne produktanmeldelser, mot 18 prosent hos milleniumsgenerasjonen. 30 prosent i generasjon Z svarer i tillegg at de ville brukt sosiale medier til å handle, mens tallet for milleniumsgenerasjonen er nede på 20 prosent.
En tilstedeværelse på de sosiale mediene generasjon Z benytter er dermed viktig, men er ikke nok i seg selv.
Holder tettere på lommeboka
Noe som også blir veldig tydelig i undersøkelsen, er hvor viktig det er for generasjon Z å ikke sløse med pengene sine. Dette har antagelig å gjøre med at de er vokst opp under en stor finanskrise, og har fått merke hvordan foreldrene slet for å få endene til å møtes.
For mens 30 prosent i milleniumsgenerasjonen gjerne handler på kreditt, er det samme tallet for generasjon Z på «bare» 19 prosent.
Det er dermed tydelige forskjeller på de to generasjonene, hvor det ser ut til at den yngste generasjonen oppfatter detaljhandelen som ganske utdatert. For dem er det digitale i førersetet, noe som gjør gode omnikanalstrategier viktigere enn noen gang.
Pris, tilbud, design og interaksjon bør være konsekvent mellom virksomhetens ulike systemer, med et stort fokus på digitale løsninger både på nett og i butikken. Å forstå seg på hvor den nye generasjonen henvender seg for informasjon, sammen med forståelsen av bakgrunnen for kjøpsbeslutningene, blir dermed helt essensielt.
Gjennom dette kan virksomheten oppfylle generasjon Zs forventninger til en sømløs opplevelse. Om virksomhetene dermed våger å fornye seg, er det definitivt store summer å tjene.