17 prosent færre konkurser i detaljhandel

På tross av korona-krise og restriksjoner går antallet konkurser ned over hele landet, bortsett fra i Troms og Finnmark, og Vestfold og Telemark. Av bransjene er det kun Hotell og restaurant som kan notere en liten økning i konkursene hittil. Dette viser konkursstatistikken for oktober fra data- og analyseselskapet Bisnode.

Den eneste bransjen som har flere konkurser i år enn i fjor er Hotell og Restaurant. Her er det 4,8 prosent flere konkurser i årets ti første måneder enn i samme periode i fjor.

Konkursstatistikken viser at det var 386 bedrifter som gikk konkurs i oktober, mens 81 virksomheter som ble tvangsavviklet av myndighetene. Samlet gir det en nedgang i konkurser og tvangsavviklinger på 17,3 prosent, sammenlignet med oktober 2019. Ser man på året som helhet har antallet bedrifter som har gått overende gått ned med 13,8 prosent, sammenlignet med de første ti månedene i fjor.

– Når vi vet at økonomien går på lavgir og de fleste bedrifter ikke lenger får noen støtte til dekning av faste kostander, som de gjorde på våren og i sommer, så hadde vi ventet at flere ville gått overende, sier Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Men Ruud understreker at det fremdeles kan komme mange konkurser etterhvert, og at det kan føre til store konsekvenser:

– Det kan virke som det lave antallet konkurser gjør at Regjeringen ikke kommer størstedelen av næringslivet til unnsetning, selv om korona-krisen fortsatt er like reell som på våren. Det kan gjøre at flere bedrifter etter hvert må gi opp. Da vil vi slite med at de mange permitterte har mindre muligheter for å komme tilbake på jobb når pandemien er over, sier han.

Verst for hotell og restaurant

Den eneste bransjen som har flere konkurser i år enn i fjor er Hotell og Restaurant. Her er det 4,8 prosent flere konkurser i årets ti første måneder enn i samme periode i fjor.

– En økning på 4,6 prosent er kanskje ikke så mye, men når vi ser lite konkurser i andre bransjer er det tydelig at den bransjen sliter mest. Denne bransjen vil videre oppleve enda flere tiltak som begrenser omsetningen framover, men samtidig vil bedrifter i disse bransjene nå kunne søke om støtte igjen. Vi får håpe at det er tilstrekkelig til at levedyktige bedrifter i disse bransjene vil kunne komme seg over kneika, sier Ruud.

Bygg og anlegg har en nedgang i konkursene hittil i år på 22,7 prosent.

– Nedgang i konkurser her bidrar mye til at konkurstallene totalt sett ikke er høyere, forklarer Ruud. Detaljhandel har gode tider og har en nedgang i konkurser på 17 prosent. En bransje som også har glede av at varehandelen går bra er Lagring og transport. Denne bransjen har en nedgang på 24 prosent i antall konkurser og tvangsavviklinger fram til utgangen av oktober.

Powered by Labrador CMS